бижу цветове

Различните цветове и какво настроение ни носят те в света на бижутата

От много време насам бижутата са намерили своето почетно място в света на модата. Тяхната роля е свързана с начина, по който изразяваме себе си и по който искаме да бъдем запомнени. Днес, когато разполагаме с толкова богат избор от различни украшения, става трудно да определим кое или кои пасват идеално на нашия тоалет, подходящи ли са за определен повод и като цяло отиват ли ни на нас самите. Пряка връзка с избора на подходящо бижу има неговия цвят. Публикувани са цели разработки и научни трудове как цветовете ни влияят и какво значение имат. Така и цветовете на бижутата все повече оказват влияние върху нашето настроение, нашите чувства, отразяват цялата ни същност и начина, по който и другите ни приемат. За да избегнем неловки ситуации и неправилен избор, е добре да се запознаем с основните значения, които се свързват с някои от най-използваните в ежедневието ни цветове.

Белият е един от най- предпочитаните и разпространени цветове, намиращ приложение от мебели и предмети в дома, до бижута, различни аксесоари и дрехи. Повечето от нас знаят значението му и го свързват с чистота, честност и справедливост. Други прибавят към него мъдрост, спокойствие и хармония. Бялото се асоциира със светлина, лекота, но и студенина. Това е класически цвят, който използван в бижутата, носи усещане за баланс и изразителност, която не е натрапчива, а фина и деликатна. Бялото ни успокоява и вдъхновява, често дори се свързва с идеализма и мечтите.

 

 

Друг класически цвят е черният. Той се свързва с класа, стил, власт и увереност. Според психологията на цветовете, черното подчертава усещането за отговорност, принципност, критика и съвършенство. От една страна, носенето на черни дрехи, аксесоари и бижута се свързва с желанието човек да се разграничи от останалия свят, да покаже своята независимост и бунтарския си дух. От друга, черното се свързва с чувствеността, дълбоките емоции, загадъчността и тайните.

 

 

 

 

 

 

Синият цвят символно се свързва с небето и водата. Внася чувство на изразителност, но с подчертан аристократизъм и мистика. Синият цвят е често препоръчван, когато човек не може да се изразява добре, било то писмено или говорно, когато се чувства несигурен в себе си и това се отразява в комуникацията му с околните. Този цвят не е войнствен, той предразполага към мир и душевно спокойствие. В същото време подчертава увереността или създава такава.

 

 

 

Жълтият е най- яркият и експресивен цвят. За разлика от бялото, което се свързва със светлината, тук жълтото се свързва с искри, огън, интензитет и топлина. Асоциира се със слънцето и златото, а оттам и със силата, вечността и познанието. Изборът на бижута в жълти нюанси спомага да изразим своята вътрешна свобода, жизнерадостност и любопитство. Той запалва искрата в нас, като често ни проблясва идеи и начини за тяхното реализиране, събужда увереността ни и жаждата за живот.

 

 

 

 

Прочети още:

 

Червеното – символ на страстта и огъня. Докато жълтият цвят събужда искрата в нас, то червеният ни подтиква към действия и реализиране. Също така олицетворява упоритостта, амбицията, импулсите и чувствата ни. Цветът е много подходящ за хора, които често чувстват преумора и отпадналост, защото червеното дава сили и събужда вътрешната ни енергия. Изборът на червени бижута активизира нашето тяло и тонус, стимулира ума и тялото ни за действия, а също така внася доза смелост и решителност.

 

 

 

 

Лилавият цвят разтваря творческото в нас и събужда вдъхновението. Асоциира се с медитация, хармония и концентрация на ума. Лилавото стимулира фантазията ни, пренася ни в приказни и вълшебни светове, при него рамките и границите не съществуват, той отваря и духовната ни страна.

 

 

 

 

Зеленият цвят свързваме с природата и всичко естествено. Различните нюанси на зеленото долавят различни усещания, но най-често то предразполага към релакс и успокоение. Други факти показват, че зеленият цвят се свързва с растежа, новото начало, свежестта и усвояването на нови умения. Бижутата с преобладаващ зелен цвят внасят жизнерадостност и стремеж към личностно развитие, отварят сетивата ни съвсем естествено, като оставят нотка магнетизъм и загадъчност.

 

 

 

 

 

Кафявите бижута внасят аристократизъм и стил, като в същото време самият цвят се свързва със земята и нейната натуралност. Кафявото ни подтиква да сме по-инициативни и работливи, то изисква динамика и действие. За разлика от червеното, което импулсивно ни кара да действаме смело, този цвят носи доза сдържаност и прикритост. Действията стават добре премислени и планирани, търпението изиграва също много важна роля. Този цвят не се набива силно на очи, съчетава се най-често с други и има качеството да ни „заземява“.

 

 

 

 

 

 

 

Това са най- разпространените и използвани цветове в бижутата, чиито значения вече знаете. Не забравяйте да подбирате с настроение и усет вашето украшение, за да успеете максимално да му се насладите и порадвате. Ако пък получите бижу като подарък в един от по-горните цветове, лесно ще разберете какво искат да ви кажат близките и как ви виждат през своите очи.

 Post views:923

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *