История на брачните халки

Любопитни факти за най-познатия символ на брачния живот – халката

В днешно време, един от най-известните и уважавани символи на брачния живот, е халката. Даването на венчален пръстен от мъжа на жената при предложение за брак се е превърнало в традиция и го свързваме с романтика, щастие и любов. Но знаем ли откъде е тръгнало това? Знаем ли корените на този толкова любим на нас символ? Е, ако това е мистерия за теб, не се тревожи. Ние ще ти разкажем увлекателната и завладяваща история на брачните халки.

Древен Египет – това е мястото, на което се заражда традицията да се носят пръстени, направени от злато. Те са били носени от фараоните, които ги използвали, за да удостоверят своята власт и потвърждават заповеди. В същото време, не толкова заможните граждани използвали стъклени, сребърни или глинени украшения.

Първоначално, бижутата, които се ползвали като символ на свързването на двама души, били не само халки, но и гривни. В последствие започнал да се ползва пръстен, като тази форма била асоциирана от древните египтяни със Слънцето и Луната – в Египет те били символ на дома и семейното огнище, поради което били силно почитани. Същевременно, кръглата форма символизира безкрайност, което означавало вечна връзка. И, да не забравим, отворът в средата от векове наред е своеобразен вход към бъдещето.

Пръстените били предпочитан аксесоар и в Рим. Там пръстените се изработвали от желязо. То било смятано за символ на силата на любовта и се смятало, че ако бъде приет такъв пръстен, тогава годежът не може да се развали. Оттам насетне пръстените навлезли във Франция и Англия. Тъй като златото било рядък материал и съответно изключително скъп, се подарявало рядко.


В началото, брачните халки били носени единствено от дамите. Тъй като мъжете били смятани за господари на своите съпруги, те не мислели, че е нужно да показват своята принадлежност чрез различни символи. Но когато настъпило времето на Втората Световна Война, мъжете също започнали да носят брачни халки, като по този начин си спомняли за съпругата, която оставили у дома.

Съществуват много различни и интересни митове за брачните халки. Например, смята се, че ако пръстенът е прекалено широк, това носи бъдещи опасности. Но, от друга страна, се вярва, че ако е твърде тесен, това може да донесе болезнена ревност. Едно вярване, произлязло от ирландския фолклор, твърди, че халката задължително трябва да е златна, или ще се случат нещастия.


Брачната халка традиционно се носи на лявата ръка, на безименния пръст, тъй като се смята, че през него минава вена, която достига до сърцето. Тя се нарича вена на любовта или vena amoris. От друга страна, хората, които изповядват православно християнство, носят своята халка на дясната ръка. Това е факт, понеже религията твърди, че дясната ръка е тази на силата на обета за вярност. Това твърдение произлиза от вярата за силата на дясната ръка на Бог.

Надяваме се, че нашата статия за брачните халки ти хареса и прочете нови и любопитни факти и поверия. Ако това е така, сподели я с приятелите си във Фейсбук, за да им покажеш интересната история на венчалните пръстени.

За още интересни материали, посети страницата ни във Фейсбук или блога ни!

 

 Брой преглеждания:583

Също може да харесате...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *